onsdag 10. april 2013

Bedre å få slippe?

"Når vi har kreftpasienter som er så dårlige som det mange av disse pasientene er, så har de kort forventet levetid igjen. Det sier noe om hvor dårlig livskvaliteten til mange er" Dr. Øystein Fluge om ME.

Pasientene det er snakk om, er altså ME-pasienter.. Leste dette en dag, og det slo meg så veldig. For i perioder kjennes det som at jeg skal dø, eller at det hadde vært bedre å få dø.. Jeg har sagt det flere ganger.

Ja, det er sterke ord, men noe jeg fullt ut kan stå for! Selv om jeg selvfølgelig vil leve!! Jeg VIL jo ikke dø! Men det hadde vært så godt å få slippe fra denne verdenen en stund. Slippe alle kampene jeg kjemper hver eneste dag. For hver dag er en kamp om å holde ut, overleve, ta de beste valgene mot å bli frisk, selv om det siste handler om å gjøre ting stikk i strid med hva du føler er riktig!
 
Så kunne jeg kommet tilbake når alt var bra igjen. Men det går jo ikke. Jeg må stå kampen ut, selv om den er uutholdelig!

Det er vondt å leve med en slik sykdom. Ikke psykisk, det går heldigvis bra. Og det er helt sant. Det er lett for meg å være positiv og le. Det beriker meg, og det motsatte tar bare krefter. Det har jeg ikke råd til ;) Men hva fysisk angår, så er det i overkant av hva man burde tåle. Det er rart hvor mye bank en kropp kan ta imot og likevel ikke gi opp. Hvor mange ting som kan svikte, likevel puster vi og hjertet slår. Hvor mye smerte en kan ha, men likevel klare "å stå oppreist".

Vi snakka om det ved middagen her en dag, mamma, pappa og jeg. Om det er verst å bli så syk at man ligger hele tiden, eller slik som jeg har det, hvor jeg er oppe noen timer hver dag. Jeg svarte at jeg har det betraktelig bedre når jeg ligger. At jeg lider mest de seks timene jeg er oppe.

Jeg har ikke ligget 24 timer i døgnet og vært totalt pleietrengende, så jeg kan ikke uttale meg om hvordan en slik tilværelse er. Og jeg vil tro den er grusom, ensom, smertefull og fortvilandes! Savn etter å få en liten bit av livet tilbake, håp om bedre tider. Mørkt og trist! Ønske om å få være oppe. Men jeg har vært, og er i blant, faretruende nær grensa hvor jeg fort kan bli det om jeg ikke passer godt på. Det har både leger og behandlere sagt. Og det får meg til å tenke på: Hva er verst? Jeg veit at de timene hvor jeg ligger, da har jeg det mye bedre enn når jeg er oppe. Da har jeg fri fra verden, godt innpakka i mørket og stillheten, jeg slipper å forholde meg til andre mennesker. Liggende, hvilende, ute av stand til å foreta meg noe. Jeg har smerter og alt annet som følger med, men likevel kjennes det bedre. Det er mer ro i mørket enn i verden.

Livskvaliteten min er dårlig. Veldig dårlig tør jeg påstå. Jeg er alvorlig syk, selv om jeg ikke skal dø. Jeg er plassert ved siden av livet mitt. Jeg lider hver dag, hver time, av en sykdom som herjer i kroppen min og ikke vil gi slipp. Min livskvalitetsmålestokk er ikke antall timer jeg tilbringer i og utenfor senga, det er uvesentlig. Det som har noe å si er hvordan jeg har det i våken tilstand. Hva gir minst smerte, symptomer og plager? Få være litt oppe, eller ligge hele tiden?

Jeg har ofte tenkt at jeg skulle ønske jeg kun bikka ene eller den andre veien. Enten til (og selvfølgelig aller helst og mitt største ønske) å bli frisk, eller til å bli liggende hele tiden. Jeg vipper hele tiden mellom å klare å tvinge meg opp, og når det å tvinge seg koster for dyrt, men likevel gjør det.

Det er tungt å vippe, du veit ikke hvilket valg som gir best utfall! Forvirringen blomstrer. Man vil jo gjerne ta de beste valgene mot å bli frisk! Selv om jeg helst vil være oppe, så føler jeg at jeg ville blitt spart for mye om jeg kun hadde ligget. Hva får jeg mest igjen for?

Jeg har ikke turt å følge kroppens indre desperate skrik om å ikke reise seg. Redd for at jeg aldri skal klare å reise meg igjen om jeg lar meg selv få den hvilen og roa jeg føler kroppen så sårt trenger. Så jeg tvinger meg. Men det bringer med seg så mye mer enn bare det å stå opp.. Som invitasjoner, skråblikk på hva sykdommen egentlig er, smerte, forsterka symptomer; lista er lang. Og hva koster det meg egentlig? Bevarer jeg sykdommen i meg ved å tvinge meg opp? Kunne jeg blitt friskere fortere ved å kapitulere?

For om jeg var bundet til senga, så ville jeg ha sluppet å vurdere om det er best om jeg står opp eller bli liggende. Noe som er en daglig kamp og et stort spørsmålstegn for meg. Slippi å blitt invitert på ting jeg allikevel ikke orker, det er så sårt. Slippi å gått bort når jeg egentlig ikke orker, men føler jeg må. Da hadde jeg også sluppet dårlig samvittighet i forhold til det å måtte takke nei. Jeg hadde sluppet å forklare meg. Da hadde ikke folk fått kontakt med meg og dermed forstått at jeg er alvorlig syk. Sluppet bemerkninger om at jeg ikke ser syk ut. Sluppet inntrykk som gjør meg svakere, som lyder og lys. Jeg hadde sluppet å ordne meg. Sluppet å prøve å strebe etter å være tilnærmet normal de timene jeg er oppe eller sammen med andre. Jeg hadde sluppet smerter man får i kroppen av å være oppe når man egentlig ikke har krefter til det. Selv om jeg veit at man får både liggesmerter og liggesår av å være sengebundet. Så akkurat der hadde jeg nok ikke spart no særlig. Jeg ville sluppet meldinger med spørsmål om jeg har kommet meg ut i det fine været. Jeg er så syk at jeg ligger hele dagen, så nei, jeg har ikke det. Dessverre, og det er veldig vondt. For jeg vil jo så gjerne ut. I grunnen bryr jeg meg ikke om været, det er revnende likegyldig så lenge jeg må være inne uansett. Og når jeg først kommer meg ut, så er jeg så lykkelig at det kan være akkurat det været det vil! Jeg hadde sluppet bekymringen jeg og andre får i forhold til om jeg får i meg nok mat og væske. Da kunne jeg fått det gjennom sonde. Det er så mange ting, så mange bekymringer, valg, tanker.. Jeg vil bare ha ro og fred slik at jeg kan bli frisk fortest mulig!

Det er så mange valg man kunne sluppet å ta om man lå der i mørket. Det er så merkelig det i forhold til valg. For alle ting man anser som sunt og klokt, er som regel ikke det i forhold til ME. Man blir rett og slett sykere av det. Det er så vanskelig å forstå, det føles så feil å måtte handle på en måte som strider mot all sunn fornuft. La meg ta noen eksempler: Skal man trene eller ikke? Jeg kjenner jeg blir sykere av det, men hodet sier jeg bør prøve likevel. Skal man prøve alle vidunderkurer man blir møtt med? Fornuften sier meg at det ikke er sikkert det virker, men at det er verdt et forsøk, jeg må prøve alt. Samtidig kjenner jeg ME'n så godt at jeg ikke tror det finnes noen vidunderkur man får kjøpt på helsekost, butikken eller andre forhandlere. Ingen drikk/hvitløk/pille kan redde meg fra sykdommen. Dessuten, ville ikke denne vidunderkuren vært veldig kjent i så tilfelle? Men så blir man i tvil, burde man ikke i det minste prøve? Skal man endre hele kostholdet? Noen ME-pasienter mener det. Jeg merker ikke noen svingninger i formen ut fra hva jeg spiser, og jeg spiser vanlig sunn mat. Så jeg ser ikke helt poenget, men noe gnager i meg likevel. Hva om, hvis om atte, jeg endra hele kostholdet til shaker, smoothies, gelatin, omtrent bare grønt, fra-jord-til-bord-metoden, osv? Ville jeg blitt friskere da? Eller sykere, fordi det ville krevd for store anstrengelser å få det til? Skal jeg stå opp som fornuften vil, eller følge ME'ns vilje om å bli liggende? Gå bort eller få besøk, noe fornuften sier er hyggelig og vil gi meg glede. Mot ingen av delene, som kroppen signaliserer vil være det beste.


Hvorfor er det slik at fornuften og ME'n alltid skal krangle? Det henger jo ikke på greip, det ME'n sier? Ikke i mitt hode i hvert fall. Så det blir en evig runddans hvor jeg handler etter fornuften, og ryker på smeller fordi ME'n ikke fikk vilja si. Drittunge i trassalderen, det er hva ME er! Så jeg begynner å forstå at jeg må leve etter ME'ns regler, og legge fornuften til side for å få bevare roen og oppnå stabilitet. Kanskje også bedring? Det er ikke lett, men jeg jobber med saken. Det handler for meg om å forstå at det ikke betyr at Mr. ME vinner, men at jeg sparer meg selv for mange harde slag.

Misforstå meg rett. Jeg er mer enn lykkelig for at jeg ikke ligger hele tiden, for at jeg ikke er pleietrengende, at jeg har noen gode timer en sjelden gang, at jeg kan se litt av verden.
 
Men i perioder hadde det vært godt å få slippe å være en del av det pulserende livet. Bare få være syk, uten å måtte ta valg. Blitt vist forståelse og respektert for hvor syk jeg er. Få forsvinne litt. Bare være meg, uten alle spørsmålene som plager meg om hva jeg bør gjøre for å bli frisk. Slippe så desperat å kjempe kampen med krampetrekk hver eneste dag. Kapitulere litt, noen uker eller måneder. Dra på "ferie" inn i mørkets og stillhetens land. Lide i fred fra alt annet.
 
Er det noen der ute som forstår? Legg gjerne igjen en hilsen såfall :)

16 kommentarer:

 1. Forstår nok ikke den kampen du kjemper - men allikevel litt <3 god klem fra kathinca <3

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Kathinca! Viktigst er vel å respektere og tro på at det er sånn. Skjønner det kan være vanskelig å forstå fullt ut :) Klemmer <3

   Slett
 2. Jeg forstår Karine <3

  - Du hjelper oss til å forstå igjennom skrivingen din. Tusen takk <3 Dette kommer til å bli en fantastisk flott veiledning/hjelp og trøste bok ;) både for andre ME pasienter, pårørende og hjelpeapparatet.

  Du er en elitefighter i ME kampen!
  Krevende valg og tøffe kamper hver eneste dag..
  Takk for at du deler, så vi kan forstå <3

  Mange varme tanker og en stor klem fra meg.
  Tine

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Tine <3

   Så koselig og herlig å høre!! Må nok kanskje våge meg på det etter hvert, en liten utfordring :)

   Åhh, rørende!!
   Takk for at du tar del og bryr deg! Du er enestående :)

   Stor takknemlig klem tilbake :)

   Slett
 3. Jeg forstår deg og kjenner igjen mye av det du skriver.

  Jeg møter ufattelig mye motstand og respektløshet og har måttet forsvare meg og forklare meg for bedrevitere som selvfølgelig "vet alt" om denne sykdommen og hvordan jeg blir kvitt den.

  JEG har faktisk IKKE bedt om å få denne sykdommen slengt i hodet!

  Jeg klistrer på meg smilet når jeg er ute, forsøker å være mer vital enn jeg egentlig føler meg. Det koster masse ekstra energi og resulterer i sterk hodepine, øyemigrene, smerter, kvalme etc, men jeg vil ikke se syk ut. Fremstå som syk i årevis. Ingen vet hvor mye det koster meg å være ute blandt folk.
  Jeg har forsøkt det meste, da målet mitt alltid har vært å bli bedre, men dette har bare resultert i stadige nederlag, gang på gang på gang. Ingenting har hjulpet, og det har vært mange bortkastede penger.
  Det har hjulpet meg å endret mitt syn på dette målet: Jeg skal ha det best mulig sånn som situasjonen er. Her og nå i dag, som JEG er.
  Jeg er veldig takknemmelig for alt som fungerer i livet mitt, og forsøker å ha fokus på det. <3

  By the way: Bare å skrive dette ga meg en dundrende hodepine. ;-)

  Sender deg gode tanker og ønsker deg lykke til videre. <3

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei du!

   Takk for at du tar deg tid og energi til å skrive til meg! Det betyr masse!! Selv om det ga en dundrende hodepine, leit å høre!:/ Håper den går over fort!!

   Ja, det er veldig typisk at andre veit best og til og med tror de kan kurere oss ved hjelp av enkle ting. Tror ikke de har fatta hva vi sliter med i det hele tatt. Er rett og slett respektløst og lite medmenneskelig! :/ Etter jeg begynte med bloggen har dette "fenomenet" blitt nesten borte for meg. Så kanskje det er en idè og dele alt på en egen blogg, eller dele min blogg videre til de du kjenner, for å oppnå større forståelse og dermed stor støtte? Det er helt feil at vi må bruke av vår lille energi til å forsvare oss...

   Nei, det har du ikke, og ingen andre av oss heller. Og ingen veit hvor mye vi kjemper for å bli kvitt dette som er blitt kasta over oss..

   Kjenner meg igjen i det. Setter på en maske og later som jeg er frisk. Orker ikke å vise fullt ut hvor syk jeg er når jeg er borte. Det er for vondt. Likevel blir jeg irritert på meg selv for at jeg ikke bare viser det, slik at andre kan se og lettere forstå. Så ender det med tilbakefall etterpå, fordi man var så "sterk", og dette er det ingen som ser.. Det koster enormt å være borte, når man egentlig ikke orker stå oppreist.

   Jeg har også prøvd det meste føler jeg. Det er vondt å gå på nederlag gang på gang. Men vi vil jo så gjerne prøve alt for å bli frisk. En må bare føle etter inni seg om en tror at det har noen virkning eller ikke, og ta et valg om man vil prøve ut fra det. Man må tåle nederlaget hvis man skal våge noe nytt, og det er det ikke alltid man tåler. Pengene hadde vært verdt det om det hadde hjulpet, men føles bortkasta når det ikke er noen effekt.

   Slik tenker jeg også. Om jeg hele tiden jakter på "mirakelkuren", så går jeg glipp av det som skjer her og nå. Kanskje jeg glemmer å sette pris på det lille som er positivt akkurat i dag. Da syns jeg du har et veldig bra fokus :) Hjelper å se det positive, gir i hvert fall meg en mye bedre dag!

   Tusen takk!! Sender varme tanker i retur og lykke til til deg også!! :)

   Slett
 4. cathrine Oftebro11. april 2013 kl. 10:05

  Jeg forstår det bedre enn jeg skulle ønske;) men jeg er så glad for det at du skriver så bra og åpent;) da kan jeg dele på fb så mine venner kan forstå også og det uten at jeg slipper bruke energi på å forklare selv;) i dag måtte samboeren min lese høyt for meg,men lese din logg er litt terapi for meg,da føler jeg at det er noen som forstår alle de absurde tankene jeg har innimellom;) TUSEN TAKK<3

  SvarSlett
  Svar
  1. Huff ja, er jo gjerne sånn :/ Tusen takk for at du blir glad for min deling <3 Og veldig bra å bli delt videre slik at du kan bli forstått og samtidig spare krefter :) Så fint å ha en samboer som leser høyt for seg! <3 Hihi, godt å høre noen kjenner seg igjen, føler meg ganske rar til tider når det koker som mest i topplokket :P

   Slett
 5. "Koker som mest i topplokket." :-)
  Jeg sier at det kjennes som om hjernen er kjørt i mikroen... Vi har tydligvis de samme symptomene. ;-)
  Hilsen anonym nr 2. <3

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, da kjennes det nok ganske likt ja! :)
   <3

   Slett
 6. Kjenner det så altfor godt igjen dessverre. Du er veldig flink til å sette ord på det. Frisk-masken har jeg alltid på når jeg er ute, det er så vanskelig å ta den av... -C

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke bra å høre :( Vi burde nok bli flinkere til å ta av oss masken. Kanskje det kunne hjulpet oss? Hva tjener vi egentlig på å ha den på? :)

   Slett
 7. Kjenner meg godt igjen i det du skriver, du er veldig god på det å få tanker og følelser ned på arket! Om det er greit kommer jeg kanskje til å kopiere deler av teksten og sende til venner og familie.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, koselig å høre! Men trist at du kjenner deg igjen :/ Det er veldig greit, kopier og send i vei! Bare fint om det kan være til hjelp :)

   Slett
 8. Så tøff du er som tør å fortelle hvordan livet med ME er! Jeg har selv ME og har vært sengeliggende i mange år, jeg skammer meg fryktelig og tør ikke å fortelle noen av mine tidligere venner hvor syk jeg er. Jeg føler meg totalt mislykket og vil aller helst at ingen skal vite om meg. Men når jeg leser din historie er det utrolig godt å vite at jeg ikke er alene! Jeg får tilbake litt mot, kanskje det ikke er så farlig å fortelle sannheten? Livet med ME er et sannt mareritt, vi må stå sammen vi som har ME og støtte hverandre for ingen andre enn oss kan forstå hvordan det faktisk er å leve med alle symptomene, eller å ikke leve. Du inspirerer meg til å tørre å være ærlig! Takk:-) Mange klemmer fra jente 21

  SvarSlett
  Svar
  1. Men kjære du! <3 Så vondt å høre at du ikke tør å fortelle hvor syk du er! Hvordan skal noen kunne forstå hva du sliter med om du gjemmer deg bort? Du skal absolutt ikke skamme deg, du er ikke mislykka, og folk burde vite om deg! Du er syk, det er ikke din skyld, ikke noe du styrer over! Du er ikke alene, det er mange av oss, dessverre, men også litt fint at vi ikke er alene! Godt å høre at jeg kunne gi deg litt mot og inspirasjon, det er nettopp det som gjør det verdt det å dele for meg: Å få slike tilbakemeldinger. Det er absolutt ikke farlig å dele. Jeg tror du vil oppleve større forståelse, mer støtte og kanskje lettere hverdag ved at noen veit hvordan du har det! Livet med ME er absolutt et mareritt, men å leve det uten å dele med noen høres enda vanskeligere ut.. Mange klemmer tilbake :)

   Slett